Sunday, March 22, 2015

FLC - random leaf II

Another short entry, sambungan dari previous leaf.
Enjoy.


"…6.30 pagi dekat wad?" Hazwani membeliakkan matanya. Terhenti suapannya di tengah jalan. Sudu berisi nasi goreng nanas itu diletakkan semula di pinggan. "Biar benar kak Trish? Kak Trish pun datang 7 lebih apa…kenapa pula saya nak datang tengah-tengah pagi buta tu?"

Sebab aku boleh settle kan kerja aku before 8, and kau tak boleh? Batrisya memaksa senyum. "Awak tanya pendapat akak kan? Salah satu caranya itu lah. Awak datang awal, ada masa lebih nak ambil darah, sempatla nak review patient sebelum MO datang."

Hazwani termenung. "I really can't get the hang of it lah kak Trish. This job I mean. Masa belajar dulu seems fun."

"Sebab kita tak ada tanggungjawab lagi masa tu atas sesiapa. Awak dah nak masuk dua minggu Wani, minggu depan dah off tag and nak kena start oncall. Nak tak nak memang kena improve. Jadi lebih proaktif."

"Alamak…" Hazwani mula kecut perut. "Kak, saya darah pun terkial-kial lagi, ABG pun belum pass…"

"Memang awak kena usaha sikit Wani…akak boleh beri guide apa yang awak boleh buat untuk improve. Tapi in the end, usaha untuk improve itu kena daripada awak," peanut butter milk shake di hadapannya dihirup penuh nikmat. "Its a process yang kami semua lalu. Do what you have to do to survive."

"Its really different dengan apa orang expect ya kak Trish…" Hazwani menyambung suapan. 

Batrisya tergelak. "Betul. You are on your own actually. Colleagues ramai boleh bantu tapi in it all depends on you in the end. Thats how life is."

"Kak Trish ni bercakap macam orang tua pula," Hazwani senyum lucu. "Tapi betul lah apa yang kak Trish cakap tu." Kemudian wajahnya berubah riak. Risau kembali. "Maybe saya tak sesuai dengan job ni lah kak Trish. Saya tau it is going to be tough, tapi the long hours, expectations, kena marah, have to study tons of stuff eventhough dah lepas U days…"

This is going to be long, Batrisya mengerling waktu yang tertera di pergelangan tangan kanannya. Hampir pukul 7 petang. "Wani ada nak rushing ke mana-mana ke?"

Hazwani menggeleng kepala, mulutnya sibuk mengunyah. 

"Jom ke surau. Nanti lepas maghrib kita sambung balik borak."



2 comments:

Jaz said...

aduiii
tat was really too short

peanut butter milk shake? sedap ke?

:P

msteja said...

as salam.
glad you enjoyed the tour ^_^.
Btw peanut butter milkshake mmg sedap...rasa mcm...peanut butter. reaaaaally nice.