Saturday, March 28, 2015

FLC - random leaf IV

"Snack plate satu."

"Kak Trish, bukan kita dah makan ke tadi?" Hazwani berbisik sebaik sahaja Batrisya selesai membuat pesanan.

"Sebab tu akak order satu je, kita share, kalau tak satu pinggan untuk akak je," Batrisya tersengih. Dia mengalihkan perhatian kepada cashier di kaunter yang sedang menunggu-nunggu bayaran daripadanya. "Eh sorry dik..terima kasih ya."

"It's refreshing lah kak Trish actually."

"What is?" Batrisya menggigit bun KFC yang memang menjadi kegilaannya sejak dahulu.

"Spending time with co workers after working hours," balas Hazwani. "Selalunya kat tempat kerja rasa macam..." Hazwani cuba memilih perkataan yang sesuai. "...suffocated, sort of. Luar waktu kerja, well, I guess we are all humans after all. Even doctors."

"Tunggu lah sampai awak duduk semeja dengan bosses. They are crazier actually...¦maksud akak, normal lah. Cuma kat tempat kerja memang diorang serius bekerja. Kita deal with lives, Wani,¦" Batrisya menghela nafas.

Hazwani menangga dagu, menanti lagi apa yang bajal keluar daripada mulut Batrisya. Dia sebenarnya sejak awal agak segan dengan Batrisya yang nampak serius dan tidak mengambil peduli hal orang lain sangat. Yang penting tugasnya pada hari itu pasti diselesaikan. Batrisya pernah kata yang dia tidak suka meninggalkan kerja untuk diselesaikan oleh mereka yang oncall, sebab dia sendiri pun pantang bila dibuat begitu. Tapi siapa sangka di luar Batrisya seperti gadis-gadia biasa juga.

"Kadang-kadang kita rasa kerja kita rutin sangat. Pergi kerja, ambil darah, rounds, referrals, darah lagi, requests for imaging, tak tambah lagi kena marah. Selalu juga kita question dalam hati kenapa boss kita bagi order and darah and referral yabg macam-macam. Tapi bila kita berhenti sekejap dan reflect balik, each of our actions ada effects pada patients  bawah jagaan kita. Being a doctor is not about glam and glitters and money," panjang lebar Batrisya mengeluarkan pendapatnya. “Senang macam ni je la Wani, cuba bayangkan setiap pesakit tu adalah ahli keluarga kita...then how would you treat them?”

Berubah wajah Hazwani. “Betul lah kak Trish. When you put it that way, then saya rasa saya tak fair kepada mereka...”

“Rasa incompetent kan? That’s how I feel too mula-mula. Tapi awak ada options- untuk terus menerus being unfair and ignorant and self pitying...atau upgrade yourself slowly. Akak rasa bosses faham yang Wani ni masih nak membiasakan diri, tapi something has got to change over time.”

“Saya rasa saya faham dah kak Trish,” Hazwani tersengih. Terasa mendapat suntikan semangat pula. Matanya terbeliak tiba-tiba. “Kak Trish ni! Kata nak share, dah tinggal tulang dah ayam-ayam tu!”

Batrisya terpinga- pinga. Tak sedar pula dia telah menghabiskan dua ketul ayamnya. “Tu la, asyik sangat bercerita, akak pun tak perasan,” dia tergelak untuk melindungi rasa bersalah kononnya. “Wani, kita balik lah ya. Esok nak start awal kan? Akak pergi basuh tangan dulu.”

Fikiran Hazwani melayang memikirkan apa yang menantinya pada esok hari di hospital. Hatinya mula terasa berat mengenangkan senarai pesakit yang perlu diambil darah, lebih-lebih lagi ada beberapa orang yang ternyata sukar untuk dicari pembuluh darahnya.

“Dah habis makan ye? Lama lagi tak? Ada orang tak lepas ni? Tempat lain dah penuh.”

Hazwani tertegun mendengar suara lelaki yang tiba-tiba menerjah ke gegendang telinganya. Dia mengangkat muka. Dua orang anak muda berdiri di sisi mejanya dengan dulang di tangan masing-masing. “Em...dah habis dah. Boleh, duduklah. Kitorang pun dah nak balik dah.” Hazwani mengambil beg tangannya daripada kerusi di sebelahnya.

Salah seorang anak muda itu mengambil tempat di sisi Hazwani, seorang lagi meletakkan dulang di kerusi bertentangan dengan temannya. “Kitorang? Bukan seorang je ke ni?” Ramah pula lelaki di sebelahnya bertanya.

Salam pagi Ahad.
short, random leaf :-)
A continuation from random III.

@-@-@-@

“Kawan saya pergi basuh tangan kejap...”Hazwani menjenguk ke arah sinki. Batrisya masih lagi di situ.

“Eh, ha ah juga. Meor, aku pergi cuci tangan kejap. Tengok-tengokkan makanan aku,” lelaki di sisi Hazwani bergegas bangun menuju ke sinki.

“Kawan saya tu memang ramah terlebih,” Meor memberi penjelasan tanpa diminta. Dah jadi habit agaknya. Lagi-lagi bila dia lihat gadis itu seperti blur sahaja.

Hazwani tersenyum kecil. “Tak apa.” Dan sebelum sempat dia menahan diri, mulutnya terlebih dahulu bertanya. “Nampak macam tak sihat je?” Aduh...Hazwani perasan sejak dia bergelar medical student, dia jadi lebih sensitif pada well being orang lain.

Meor mengangguk. “Pandai teka. Demam dari semalam. Dah ke klinik tadi. Suspek denggi. Dah ambil darah.” Pendek-pendek penjelasan Meor. Dia malas hendak bertanya lebih bagaimana Hazwani boleh mengagak dia tidak sihat dan dia malas hendak bercerita panjang. Badannya sudah mula terasa lesu semula.

“Oh...” Hazwani cuba mengingat apa nasihat yang diberikan pada pesakit denggi setiap kali. “Banyak-banyak rest dan minum air lah ya.” Dari ekor matanya, dia nampak Batrisya sudah berjalan menuju ke arah meja mereka semula. “Oklah, saya gerak dulu. Take care. Assalamualaikum.”

Meor menjawab di dalam hati. Dia memerhatikan gadis tadi menyertai temannya selang beberapa meja daripada meja mereka tadi dan kedua-duanya menuju ke pintu kaca. Ada sesuatu yang familiar tentang teman gadis itu (dari jauh, sekurang-kurangnya), tetapi Meor tidak dapat memastikan apakah perkara yang membuat dia berasa begitu. Satu tepukan hinggap di bahunya.


“Tenung anak dara orang tak berkelip. Dah, jom makan.”

0 comments: