Thursday, March 19, 2015

FLC - random leaf I

As salam. 
Oleh kerana hamba berada di kampung seminggu ini, line internet xberapa nak memihak kepada hamba. But do enjoy the random leaves.

-msteja

Apakah cara yang terbaik sekali untuk jadi 'allergic' atau 'anti' terhadap sesuatu lagu? 

Jadikan lagu tersebut sebagai ringtone dari hospital, yang akan berbunyi tanpa belas kasihan sewaktu oncall. Batrisya pernah rasa mahu pitam apabila terdengar lagu itu ketika dia sedang bercuti-sebelum dia menyedari yang lagu itu daripada telefon bimbit abangnya. Salah seorang rakan Batrisya meletakkan ringtone 'What do you want from Me?'nyanyian Adam Lambert.konon sebagai tanda protes. 

Lagu itulah yang sedang bermain dalam kepalanya ketika dia dihampiri seseorang.
"Kak Trish…" Hazwani, fresh grad yang baru beberapa minggu menyertai posting medical di wad itu menghampiri Batrisya, dengan wajah sugul. Macam hendak menangis pun ada. Batrisya berhenti menulis sesuatu pada case sheet patient dan menopang dagu, menanti apa yang hendak dikatakan oleh gadis itu. Jam menunjukkan pukul 4.00 petang, waktu kegemarannya kebelakangan ini.

"Ok ke Wani? Ada apa-apa yang boleh dibantu?"

"Rasa useless lah kak Trish," Hazwani seperti mahu menangis. "I can't do anything right!" Suaranya diperlahankan untuk mengelakkan perbualannya dengan Batrisya didengari oleh orang lain barangkali.

"Elaborate sikit Wani. General sangat tu," Batrisya sudah boleh mengagak pun apa yang hendak Hazwani adukan. Kerana bos-bosnya sudah beberapa kali meninggalkan pesan kepadanya selaku 'penghulu wati' wad memandangkan dia yang paling senior di situ dan bakal menghabiskan posting medical dalam dua minggu sahaja lagi.

"Tengok-tengokkan sikit adik you tu Trish. Nak kena buckle up. You dengan Wan dah nak habis. Nanti tinggal dia je pening kitorang," Dr Dahlia, pakar in charge dalam wad mereka sempat berpesan ketika rounds pagi semalam.

"I understand that it takes some time to settlekan blood taking yang berlambak pagi-pagi, but she has to do something lah. Datang lagi awal ke, apa ke…ni kitorang datang untuk rounds, ada 2/3 darah lagi yang belum ambil," Batrisya angguk sahaja bila Dr Nathan, yang berpasangan dengan Hazwani dalam kubikel yang sama, memberitahu ketika mereka berdua sedang menyediakan barang-barang untuk melakukan pleural tapping minggu lepas. "Macam mana kita nak buat teaching untuk dia masa rounds if she is not there?"

"Macam…semua saya buat jadi tak betul. Blood taking saya tak laju macam Kak Trish dengan Wan. Nak refer pada team lain pun tak lancar macam korang lagi. Patient kat kubikel sendiri pun tak dapat nak ingat semua lagi. Tak sempat nak review patient yang baru masuk malam sebelumnya. Dr Nathan dah berapa kali macam sabar je dengan saya kak Trish…"

Batrisya tidak terus menjawab. Dia ada juga membuat pemerhatiannya sendiri terhadap Hazwani. "Macam ni lah Wani, lepas kerja ni jom minum dengan Kak Trish kejap. Kita borak panjang sikit."

Hazwani kelihatan cemas tiba-tiba. "…saya banyak lagi benda tak siap kak Trish. Ada darah tak settle lagi, discharge summary patients tak siap lagi…"

Batrisya mengira sehingga sepuluh di dalam hati seperti mana yang diajar oleh abangnya, untuk mengawal panas baran yang kadang-kadang di luar jangkaan. "Well, shouldn't you get started now?"

1 comments:

jaz said...

ala ... random n3?

hehehe expecting for Meor in the scene!