Friday, March 13, 2015

FLC I - 2nd half of the 4th leaf

Salam hujung minggu dan permulaan cuti sekolah. 
Enjoy the morning with the last installment (for now) of Four Leaf Clover.

-msteja

(2)
"You okay?"

Batrisya masih lagi tunduk sambil menekup wajah dengan kedua-dua tangannya. 'This whole evening is a joke!' Tukas suara hatinya.

"Still tak percaya lagi?"

"Please. Sakit kepala ni."

Keluar sahaja dari ICU, Batrisya bertapa seketika di dalam tandas. Setelah puas menangis di dalam tandas, dia terlelap di dalam surau pula. Bangun-bangun tidur dia bingung seketika, mengingatkan semula mengapa dia berada di surau. Kemudian dia teringat, dan air matanya mengalir semula. Selepas setengah jam baru dia kuat melangkah keluar dari dalam surau. Dia tak ingat banyak pun apa yang terjadi selepas itu cuma sedar-sedar sahaja dia sudah berada di hadapan wad Anusha. 

Wad lama Meor...

Okay, tak ada faedah sebenarnya dia berada di sini. Dah nak dekat Isyak dah pun ni. Lebih baik dia pergi cari makan dan pulang ke hostel...dan...tidur. Batrisya mengatur langkah ke hadapan lif semula.

Pintu lif terbuka, diiringi dengan gelak tawa tiga orang lelaki yang berada di dalamnya. Ketiga-tiganya memakai baju hijau dan tag pada pergelangan tangan- tanda mereka masih dirawat di hospital. Dari hospital mart lah agaknya, Batrisya mengagak daripada beg-beg plastik berisi minuman dan bungkusan roti. Iyalah, bosan juga jadi pesakit tak boleh ke mana-mana.

"Doktor," salah seorangnya menegur, mesra. Dalam lingkungan 40-an mungkin. Batrisya mengangkat muka dan tersenyum kecil sebagai balasan kepada sapa-an pesakit itu. Dua orang pesakit lagi di belakangnya hanya tersengih. Seorang itu lebih kurang baya pesakit pertama tadi, yang seorang lagi…mungkin dalam baya-baya Batrisya juga. Mungkin ini hanya ilusi sahaja tetapi Batrisya perasan yang wajah pesakit yang paling muda itu saling tak tumpah seperti Meor Hanafi. Even the smile. Kalaulah bibir yang tersenyum itu milik Meor dan boleh mengungkapkan namanya.

"Trish."

Yeah, exactly like that.

Wait.
What?

Pemuda berwajah Meor itu berkata sesuatu kepada dua temannya sebelum mereka berdua berlalu untuk kembali ke wad. Batrisya masih kaku di situ. Dalam kepalanya mula memainkan kembali segala yang berlaku sejak petang tadi.

"Trish…" pemuda itu mengalihkan perhatiannya kepada Batrisya semula. "Whoa,whoa, whoa!" Cemas melihat Batrisya tersedu-sedu. Baru je sepuluh saat tinggal dah jadi macam ni tiba-tiba.

"You were supposed to be dead!"

"What? Alive and kicking ni!"

It is him…
"I thought you were dead! I pergi ICU petang tadi…and…and…." Batrisya tidak dapat meneruskan kata-katanya. Meor cepat-cepat menarik gadis itu ke deretan kerusi di ruang menunggu yang disediakan untuk para pelawat. Sekurang-kurangnya tak ada orang di situ.

"Okay…cuba bagitau apa jadi?" Lembut Meor bertanya. Batrisya menceritakan semuanya, disulami tangisan. Beberapa kali dia terhenti, dan memandang lama wajah lelaki itu, seolah-olah masih belum percaya yang di hadapannya adalah Meor Hanafi. Yang masih bernafas.

Giliran Meor pula mengisahkan apa yang terjadi selepas Batrisya melawatnya di ICU tempoh hari. "Malam tu sebenarnya saya dah transfer ke wad biasa semula. They needed bed apparently. Another serious dengue case. Memandangkan kata mereka saya dah out of critical phase, its okay untuk saya dipantau di wad biasa. Trish, saya tak tahu macam mana nak beritahu awak pun...anyhow...I'm sorry for the guy though..."

Batrisya diam.

"You okay? Still tak percaya lagi?" Meor senyum. "And no, saya tak ada anak kecil."

Batrisya mengabaikan nada usikan dalam suara Meor. "This must be a nightmare. Agak-agak boleh EL tak esok. Sakit kepala..."

"Dialu-alukan. Boleh lah temankan saya the whole day esok. Boring duduk hospital ni bila badan dah agak segar. Darah pun dah start okay, sekarang ni cucuk dua kali sehari je dah. Masa kena empat kali sehari kena ambil darah tu saya dah pasrah dah,"becok pula mulut Meor ni.

Batrisya memicit-micit kepalanya. Dia bukan bergurau. Kepalanya memang rasa macam mahu pecah. I need a hot bath and a good sleep. "Saya nak balik, Meor. Awak pun better balik wad juga. Nanti misi ingat awak abscond pula."

Meor kelihatan seperti hendak berkata sesuatu tapi menukar fikirannya. "Okay," dia berdiri. Namun selepas dua tiga langkah dia memusingkan tubuhnya menghadap Batrisya. "But tell me, why did my 'death'," Meor membuat isyarat inverted comma dengan jari-jarinya. "....upset you so much?"

Mata mereka bertentangan untuk seketika. Dalam jarak beberapa meter itu, Meor dapat mengesan yang mata Batrisya mula berkaca semula dan serta merta dia jadi kesal menanyakan soalan tadi. 

"Do you...even have to ask?"



1 comments:

Jaz said...

LOL

saspin ... hehehe waiting when wil Trish 'open up her mouth' to spell the old story!

but my curiosity now on the opposite side - Did or do Meor know 'smthing'??

btw classic name ya ... MEOR