Friday, May 7, 2010

30 (3)

“Tak nak ucap pada aku ‘welcome to the club’?”

Lama Zul mendiamkan diri. Apa yang datang dari mulut Daniel…. Sangat susah untuk dipercayai. Selama setengah jam dia berdiam diri mendengar kisah Daniel.  Okay, separuh kerana dia hormatkan rakannya itu, separuh lagi kerana perkara itu terlalu mengejutkan. Dia tidak tahu hendak berkata apa.

“Are you sure about this?”

“Kau nak aku bersumpah atas Quran?” mata Daniel berapi. Apa lagi yang perlu dia buat supaya Zul percaya? Malam semalam, selepas Ikmal membawanya ke klinik untuk merawat luka tangannya, bapanya itu bertanya sekali lagi tentang persoalannya.

“Kenapa Neil tanya macam tu kat papa tadi?” Ikmal merenung mata anaknya, penuh bimbang.

“….. Neil…tension dengan studies lah papa.”

“Jawapan Neil tu tak relevan langsung dengan apa yang Neil tanya papa tadi.”

Daniel menarik nafas panjang.

“….Neil nak jadi macam papa. A successful doctor. Tapi…rasa macam Neil tak mampu. Tengoklah, preparation studies pun Neil tak boleh nak handle. Apa lagi bila dah masuk proper medical studies? Neil sendiri tak tau Neil boleh lepas ke tak 2 tahun foundation ni,” dia memandang Ikmal. “ How can I be your son like this?”

Dan Ikmal memeluknya, erat. Satu nafas lega dilepaskan bapanya.

Cuma, itu bukanlah sebab yang sebenar.

“Aku bukan anak kandung ayah aku. Aku bukan Daniel Hafizi bin Ikmal. Aku tak tau siapa aku!” Daniel mengeraskan suaranya. “Macam tu kan kau rasa masa kau tahu kau bukan anak Uncle Jazid?”

“Kau tak tahu benda itu for sure kan? You are confused dengan benda yang kau baru discover ni. Don’t built a case yet Neil. You DON’T KNOW.” Zul cuba mengenepikan rasa marah bila sahabatnya mengungkit kisah lama.

Daniel merengus geram. “Dah tu kau nak aku buat apa ni?”

“Tanyalah ayah kau betul- betul. Kau ni assume bukan- bukan lah Neil. Memang tak masuk akal langsung apa yang kau simpulkan ni. Baru tengok sekeping gambar, belum tau cerita sebenar lagi, kau dah mula bina cerita yang bukan- bukan,” Zul cuba menahan sabar. Wajah Daniel berubah. Zul menyambung lagi. “Apa yang buat kau yakin sangat yang kau bukannya anak uncle Ikmal? Sebab kau nampak gambar mak kau, kau dan Helena sekali? Mana tahu Helena pun anak Uncle Ikmal jugak? Budak tu pun bukan pernah jumpa parents dia.” Hah, tengok. Aku pun dah ikut merapu sekali. Serabutlah Daniel!

No…no! Itu yang paling Daniel takutkan sebenarnya.

“My point is. Go. Ask.”

5 comments:

zyx said...

kire nye daniel n helena adik bradik ke..?or helena sbnrnye adik-bradik ngn zul?

bulanhijau said...

hmmm..
so, helena-zul or helena-daniel??

amirasyahirah said...

nape dh lame sgt x update?? tersangat lame tau... cpt laa nk ending diaaa

Luvatyn said...

bila nak update the next entry..
cant wait anymore..

nadia said...

omG! lama dah I lost your blog and just now I terbaca komen u dengan shoutbox orang. What happened to this story? Please siapkan please. I love Helena and Zul! xD