Thursday, January 7, 2010

29 (1)


"Kau gaduh dengan Daniel ke, Lena? Lama aku tak nampak kau occupied hujung minggu. Biasa kalau nak jumpa kau weekend memang susah."

Helena menggolekkan badannya ke kiri. "Tak lah... tak gaduh pun. Tak ada apa- apa berlaku."

Tengku Nadia menggaru- garu kepalanya. Selamba saja Helena menconquer katilnya, sedangkan dia sendiri, tuan punya katil duduk membaca buku di lantai sejuk. "Dah tu? Kenapa macam nampak kau tak tentu arah je?"

"Aku ni macam banyak menyusahkan orang je kan?"

Nadia merengus. Tak habis- habis lagi? "Apa pulak ni Lena? Bukan kau dah selesai ke dengan family Zul tu?"

"Daniel kena tegur dengan ayah dia sebab selalu sangat jenguk aku kat sini dan abaikan pelajaran dia."

"So? Silap dia lah."

Ish. Tengku Nadia ni memang tak berbelas kasihan langsung lah. "...sebab itu lah."

"Len...berapa kali aku nak kena cakap. Kau tak susahkan sesiapa. You did your part. Dan bukannya as if kau kantoi gila- gila Add Maths ke apa yang dia nak kena travel jauh- jauh nak tutor kau. Dia sendiri yang cari susah sendiri. As if tak cukup orang pandai kat sekolah ni, tak cukup cikgu. Alasan dia je tu Lena. Sebenarnya dia nak jumpa kau je."

Helena terkebil- kebil.

Kenapa budak ni slow sangat? Tengku Nadia give up sahaja. "Dah clear dah conscience kau? Study lah. Ke kau pun nak kena ada Daniel jugak baru boleh study?" Dia menyelak helaian buku Sejarah Tingkatan 5 itu ke muka surat seterusnya. Sambil- sambil itu matanya mengintai reaksi Helena.

.....

Kenapa pulak budak ni sembam muka kat katil?

Bilik ni panas sangat ke sampai telinga dia merah?

.....

"Len!!!" spontan dia memukul belakang Helena yang sedang tersembam itu dengan buku di tangan.

"Apa...?"antara dengar dan tidak saja suara Helena.

"Sejak bila?"

"Sejak bila apanya??" Helena mengangkat muka. "Cuba kalau tanya tu penuh- penuh sikit."

"Tak payah lah nak berdolak dalik Lena. Macam mana kau boleh tersangkut dengan Daniel? Sebab dia baik pada kau?"

"Kenapa kau tanya macam it's a bad thing?" Sedikit kecil hati dengan pertanyaan Tengku Nadia.

0 comments: