Saturday, December 12, 2009

27

"Lena."

"Ada apa?"

Tengku Nadia menarik nafas panjang. Okey Nad, just say it. Serkap jarang aje. "Is there by any chance...kau memang officially dengan Daniel?"

"What's that supposed to mean??" Helena mencampakkan Mr. Ben ke arah Tengku Nadia. Tepat mengena kepala gadis itu. Tengku Nadia memegang teddy bear yang berukuran sederhana itu. Nasib baik lembut, cuba ada brick dalam tangan Helena tadi, tak ke naya dahi Miss Universe aku ni?

"Cut the crap," Tengku Nadia melambung-lambung Mr. Ben tanpa mempedulikan renungan tajam Helena yang jelas kurang senang teddy nya diperlakukan begitu. "Kau tau apa maksud aku kan? Jangan lah nak buat-buat tak tau pulak."

"Gimme that!" Helena menarik Mr. Ben daripada pegangan Tengku Nadia.

"Tengok tu. Aku pegang Mr. Ben dua tiga saat pun kau dah tak senang duduk," Tengku Nadia tersengih. Mr. Ben merupakan hadiah dari Daniel sempena hari jadi Helena ke-17 dan kejayaannya mencapai keputusan yang baik dalam Add Maths. Tak berenggang langsung dengan beruang berwarna coklat itu.

"Tu bukan pegang namanya, Nad. Tu melambung-lambung. Ni aku punya, aku aje yang boleh buat apa yang aku nak pada dia," Helena sengih. Pertama kali dapat teddy bear, memang lah dia jakun sampai begitu sekali. "Tak ada kene mengena dengan siapa yang kasi benda ni."

"Ha'ah, ye lah sangat tu. Now tell me. Sejak dua menjak ni, sejak start naik form 5 ni, telinga aku memang tak sah kalau tak dengar nama Daniel sehari. Ada-ada aje cerita pasal dia. Setiap benda yang kita buat, semua nya macam ada kena mengena dengan Daniel."

"Nad, cuba jangan exaggerate?" Helena menjeling. Teruk betul kawannya seorang ni. Kalau dah ada dalam mood nak mem'provoke' orang tu, exaggeration power naik berkali ganda.

"Tell me where I'm wrong. Kalau makan roti canai kat dewan makan tu, mesti ada aje cerita Daniel yang suka makan roti canai dengan susu pekat, tak macam orang lain. Masa makan nasi ayam hari tu, tiba-tiba masuk cerita Daniel bawa kau pergi restoran yang serve nasi ayam paling sedap yang pernah kau rasa. Tak tersenarai lah banyaknya. Tak masuk lagi pasal dia jadi tutor Add Maths kau. Patutla markah melonjak naik meninggalkan aku. Nasib baik lah dapat jugak menyelit dalam kelas yang sama dengan kau."

"Merapik." Jantungnya dah mula memainkan rentak dangdut. Relax, relax...just caught off guard by this monkey's observation je...tak ada maksud lain. "Dah tu, kalau aku pergi makan dengan makcik ke, pakcik ke, mestila aku bercerita hal diorang pula. Bukan aku ada ke buat macam tu dulu?" Yes, yes! Good job Lena.

"So to say, kau memang banyak spend masa dengan Daniel lah kan?"

"Cuti itu hari, ha'ah."

"Mana pergi abang angkat kesayangan kau tu?"

"Tak habis perang lagi." Walaupun Daniel dah banyak kali menyuruhnya memaafkan Zul, tapi dia tak dapat hendak berbuat begitu. Dia kecil hati sangat-sangat dengan Zul. Tiada sebab yang kukuh, tapi dia memang kecil hati. Sarah juga beberapa kali mengaturkan supaya Zul berpeluang meminta maaf untuk kali yang ke-berapa dengan dia, namun dia sentiasa sahaja berjaya mengelakkan diri.

"Helena bt Mohd Shukor--sila turun ke bawah kerana waris anda sedang menunggu," pengumuman daripada speaker aspuri membuatkan kedua-dua gadis itu terdiam. Tengku Nadia mengangkat kening.

"Siapa pulak? Uncle Jazid ada cakap nak datang ke?"

Helena menggeleng. Dia turut kehairanan. Namun dia mencapai juga tudung yang tersidai di hujung katil.

"Now kiss and make up," Sarah menjegilkan mata. Merah padam muka Helena. Sarah memang macam ni, main cakap ikut sedap mulut je. Memanglah dia tidak memaksudkan ayatnya itu secara literal, tapi...

"I did my part lah Along... dia yang tak mau," Zul menjeling kakaknya. Tak pasal-pasal pula dia kene heret ke Kuala Selangor hari panas-panas macam ni. Dijeling Helena sekilas. "Berapa kali dah Zul minta maaf pada dia."

Kala itu Helena terasa malu sangat-sangat. Selalunya dia menyedapkan hatinya sendiri bila rasa bersalah mengetuk pintu ataupun bila cuba di'brainwash' oleh Tengku Nadia ataupun Daniel. Tapi bila dah dibentangkan kesilapannya di hadapan orang lain, dia tidak mampu lagi hendak berdolak dalik. Sarah menyilangkan tangannya di hadapan dada. "Lena? Any special reasons kenapa tak boleh nak maafkan adik along ni? Along mengaku yang dia memang kadang-kadang acting like a jerk sikit..." dia tidak mempedulikan pandangan Zul. "...tapi, macam yang dia kata, dia dah minta maaf, and along tak dapat nak faham kenapa Lena tak boleh nak maafkan dia lagi. It's been months. At least sebelum along balik Aussie next week, along tak mau ada masalah yang belum selesai dalam family."

Family...?

"Kenapa nampak terkejut sangat?" Sarah menjadi hairan. Awat yang dia dok tenung aku macam orang bodoh je bila aku cakap macam tu? "Lena tak rasa Lena part of the family ke? Did we do a horrible job treating you like one? Except this guy, of course."

"Kak Sarah!" Zul menyiku kakaknya. Suka hati je nak kenakan aku macam tu.

"Kak Sarah, janganlah macam tu...Lena rasa kecik sangat dalam keluarga kak Sarah..."

"Along tak mau dengar dah tu semua. Any special reason kenapa tak dapat nak maafkan Zul?"

Tanpa memandang wajah Zul, Helena bersuara perlahan. Sarah mengerutkan dahi.

"Lena, Along tak dengar lah."

"Dia buat Lena rasa macam orang menumpang balik semula. Lama Lena nak sesuaikan diri, nak yakinkan diri Lena yang Lena ni diterima dalam family kak Sarah. In a snap, dia hancurkan semua," satu-satu perkataan keluar dari mulut Helena. "Sejak tu, Lena nak pandang muka Dato' dengan Datin pun rasa malu sangat-sangat."

Zul diam.

"Zul..."

"Okay, okay... aku minta maaf sangat-sangat pasal tuduh kau bukan-bukan hari tu, pasal cakap benda yang tak sepatutnya aku cakap---tu semua sebab aku tengah marah...--- and....for not trusting you bila kau nafikan benda ni... I'm really sorry..." dalam satu nafas sahaja Zul berkata-kata. Bila melihat Helena memandangnya tanpa berkelip-kelip, dia menyambung. "Jangan tanya kenapa aku naik marah hari tu. I have my own reasons...no Along, jangan main cucuk-cucuk orang macam tu, Zul memang tak kan beritau punya."

"Kedekut," Sarah mencebik. "So, Lena?"

Helena menelan air liur. Uisk...payah ni... "Taken." Lena, kena ikhlas tau. Lama sangat dah ni tak berbaik-baik dengan Zul. Tak baik.

"Lena," tiba-tiba Zul bersuara. "Jangan buat macam ni lagi. Macam Ice Princess, beku je. Kau memang a part of our family. Apa yang kau buat, memang akan affect satu family. Walaupun aku buat hal macam mana pun, jangan libatkan family members lain dalam hal ni. Diorang semua risaukan kau jadi pelik tiba-tiba. Nak marah, marah aku, jangan wat mogok kat satu family." And I almost hate her for that.

0 comments: